2013. január 28.

Sárgarépatorta csokival betakarva


Sárgarépatorta csokoládéval betakarva


A répatortortát mindenki szereti, még ha elsőre nem is vallja be. A reszelt répától nem lesz száraz a tészta és a csokiköntös amúgy sem engedné. Helyettesíthetjük cukkinivel, vagy kiegészíthetjük-nem fogja elrontani.
(Csak arra figyeljünk ne legyen több a reszelt zöldség benne, mint a többi hozzávaló, mert egy tömör, szalonnás sütit kapunk)

Hozzávalók 16 szelethez:

200 g sárgarépa(két szál)
fél marék darált mogyoró
fél marék darált mandula

(lehet kandírozott gyümölcsöt is tenni bele - valamint reszelt cukkinit)
 50 g zsemlemorzsa
50g tönkölyliszt
1 kk. sütőpor
7 tojássárgája
50-100g cukor (kevés)
(fél kk. őrölt fahéj ,negyed kk. őrölt szegfűszeg-én mézeskalács fűszert szoktam használni-fél ek.-nyit)
kevés reszelt gyönbért is tehetünk bele
1-1 citrom és narancs reszelt héja
5 tojásfehérje
csipet só

a tetejére:
1 nagy tábla gőz fölött olvasztott jó minőségű étcsokoládé!! kevés forró tejszínnel leöntve és elkeverve

1. Egy 24-26 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját és oldalát kibéleljük sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra. A sárgarépákat meghámozzuk és finomra reszeljük. A mogyorót, mandulát, zsemlemorzsát, lisztet és a sütőport összekeverjük.


2. A tojás sárgákat habosra keverjük 4-5 kanál cukorral, a fahéjjal, szegfűszeggel, majd belereszeljük a citrom és a narancs héját. A tojásfehérjéket 1 csipet sóval kemény, majd tömör-fényes habbá verjük. Óvatosan összedolgozzuk a tojáskrémmel, az egészet a mandulás-mogyorós keverékhez adjuk, végül lazán belekeverjük a sárgarépát.

3. A masszát a formába simítjuk, és középső rácsálláson (175 °C-on)45-55 percig sütjük. A formában hagyjuk langyosra, majd rácsra borítva teljesen kihűlni, és konyharuhával letakarva 1 napig pihentetjük.

4.Végül másnap nyakon öntjük a még folyékony csokival és hagyjuk megdermedni.
Ha húsvét tájékán készítem, apró marcipánsárgarépákkal díszítem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...