2013. február 23.

Tönkölybúzás pite

Tönkölybúzából készült pite


Mikor először megláttam a vitrin mögött ezt a sütit, már akkor is tudtam, hogy milyen az íze, anélkül, hogy még megkóstoltam volna. Én nem okozott csalódást, mert pontosan olyan volt.



A tönköly felhasználási területe igen széles: készíthető belőle liszt, dara, száraztészta, sör és különleges eljárással ún. búzahús is. A tönkölylisztből sütött teljes kiőrlésű vagy fehér kenyér akár egy hétig is puha, élvezhető marad. A búzalisztet bármely étel elkészítésénél (pl. sütemény, kenyér, palacsinta, galuska stb.) helyettesíthetjük tönkölybúzaliszttel, s az így elkészített fogás jóval táplálóbb, egészségesebb és ízletesebb is lesz.

Tápanyagtartalom 100 grammban
energia: 376 kcal/1579 kJ, fehérje: 14,2 g, zsír: 11 g, szénhidrát: 54 g

Forrás: http://www.szittya.com/Tonkolyhbuza.htm



A pite hozzávalói:

Egy kisméretűtepsihez(ez nálam 22*35 cm-es)

6 db nagy tojás,
35 g olvasztott vaj,
150 g tönkölyliszt,
1 tk. sütőpor, (de elhagyható-ha óvatosan keverjük össze az anyagokat)
kevés mézeskalácsfűszer
100 g cukor
csipet só

A krémek hozzávalói:

mákos-habos csík: 20-30 g darált mák és 20-30 g cukor,
ízes csík: 200 g szilvapűré,
vaníliakrémes csík: 80 g vanília pudingpor és 250 ml tej


1. Az egész tojásokat vízgőz felett a cukorral felmelegítjük,(kb. 40 °C-ra-ha ujjunkkal érintfük, már csíp) majd, a gőzről levéve kihülésig habverővel keverjük habosra és belecsorgatjuk az olvasztott vajat.
2. Ekkor a liszttel elkeverjük a sütőpor - ha teszünk bele - és a mézeskalácsfűszert, sót - majd apránként beleszitáljuk.

 Óvatosan, de határozottan keverjük össze a liszttel és ne keverjük túl, mert akkor lapos lesz a tésztánk.
Sütőpapírral bélelt közepes méretű tepsiben sütöttem.

3. 175 °C-on 20-25 percig süssük középső rácson, és mikor kivettük a sütőből hintsük meg morzsával vagy liszttel és fordítsuk mindjárt egy deszkára, amíg kihül.
Ha lehúztuk a sütőpírt fordítsuk vissza, hogy a krémeket feltegyük.

4.A krémek elkészítése:

mákos habos: 3 tojásfehérjét nem túl kemény habbá verünk a cukorral, habzsákba töltjük és sima csővel átlósan csíkokat húzunk olyan távolságra, hogy a szilvapűré és a vaníliakrém is közéférjen .

szilvapűrés: a kedvenc szilvapűrém,amit egy ismert élelmiszer áruházlánc polcain megtalálhattok, majdnem olyan jó, mint amit férjem nagymamája készített valamikor-na abban aztán megállt a kanál is, olyan sűrű volt és olyan fekete, mint a szurok - csak szilva volt benne és szeretet..
Szóval ezzel nincs mit tenni -egyszerűen csak zsákba kell tölteni és csíkot nyomni.

vaníliakrémes: két tasak vanília pudingport fél liter forralt tejjel és kevés cukorral felfőztem - plusz vaníliával lehet ízesíteni, ha kicssit hül, mehet a nyomózsákba és nyomjuk a csíkot.

5. Ha feltöltöttük a tészta tetejét a csíkokkal, fényesítsük is ki:
Azaz fél dl vízben 2 tk. zselatint oldjunk fel, majd még fél dl vizet forralva adjuk hozzá az oldott zselatint és forraljuk még egyet. Kicsit hagyjuk hülni, majd egy szilikon ecsettel kenjük át a tészta tetejét a zselatinnal.
Hamar megköt , de a hűtőbe is tehetjük rövid időre.

A tönkölybúzának kellemes, fűszeres ize van, ezért süteményekben is bátran kiválthatjuk a fehér búzalisztet.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...