2013. február 16.

Tripla csokimousse torta

Fehér és étcsokoládé valamint habtejszín - de ezekből sok..

Ennek a mennyei csokimousse tortának régi nagy rajongója vagyok. Nem is tudom, mit szeretek jobban: elkészíteni vagy megenni?



Fehér és magas kakaótartalmú étcsoki egyaránt kell hozzá, aztán egy kevés kávé és nem kevés tejszín, de megéri a minőségi alapanyag, mert valóban mennyei édesség..



Tehát a hozzávalók a csokitortához:
Ami kicsit más-mert nem kell liszt hozzá


kell viszont:
85 g vaj,
200 g apróra vágott étcsokoládé,
3/4 tk. instant kávé,
1,5 tk. vanília kivonat, 
(v. egy vanília rúd kikapart belsejének a fele)
4 nagy tojás - szétválasztva,
1/3 csésze nádcukor v.barna cukor,
csipet só 

Az apróra vágott csokoládét és a vajat tegyük egy fém vagy üvegtálba és gőz fölött olvasszuk sima, fényes krémmé, majd emeljük le a gőzről és hagyjuk kissé hűlni. Ekkor adjuk hozzá a tojások sárgáit, a vaníliát vagy a kivonatot és alaposan keverjük össze. Tegyük félre.


Ilyen fényes lett, miután a tojásokat hozzákevertem.
A tojásfehérjéket verjük kemény habbá a cukrot folyamatos keverés mellett, kanalanként adagoljuk hozzá. Óvatosan keverjük a tojással dúsított csokikrémhez, először csak az 1/3 -át, majd ha lazult a keverék a többi habot is.


A hab 1/3-át adtam hozzá először.
Majd a többit is fokozatosan hozzáadtam.
Végül kibélelt formába kanalaztam.
Én egy 26 cm - es tortaformát béleltem ki sütőpapírral és kanalaztam bele a liszt nélkül kevert tortaalapot.

Körülbelül 20-25 percig süssük 160 °C-os sütőben,középső rácson. Ha már érezzük az illatát, vegyük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni. Kissé megroggyan a tészta, és az állaga érintésre olyan lesz mint a "Pavlova torta" habcsókja.

Tipp:Ha teljesen kihűlt csatoljuk ki a formát és távolítsuk el az aljáról a sütőpapírt, mert ezt később nehézkes lenne a krém összetörése nélkül.MAJD CSATOLJUK VISSZA A FORMÁT ISMÉT.


Sötét csokimousse:
2 ek. keserű kakaópor,
5 ek. forró víz,
200 g apróra vágott étcsokoládé,
200-250 ml 30%-os tejszín-hűtve,
1 ek. porcukor,
csipet só

A kakaóport keverjük el a forró vízzel,csipet sóval, hagyjuk állni. Az étcsokoládét gőz fölött olvasszuk fel-néha keverjük át, majd hagyjuk kissé hűlni és elegyítsük a kakaókrémmel és a porcukorral.
A tejszínt verjük kemény habbá és először 1/3-át , majd a többit is óvatosan hozzá keverjük.
Öntsük a mousse-t a kihűlt tortára, finomat ütögessük az alját a munkalaphoz, hogy a légbuborékok távozzanak. Hűtőben 1 órán át hagyjuk hűlni.

Ezalatt elkészítjük a felső, fehér mousse réteget: 
1 tk. zselatin,
1 ek. víz,
170 g. fehér csokoládé,
200-250 ml 30%-os tejszín-hűtve,

Aprítsuk fel a fehér csokoládét és tegyük egy tálba. Egy másik tálba keverjük össze a zselatint a vízzel és hagyjuk duzzadni.
Fél csésze tejszínt forraljunk fel, húzzuk le a tűzhelyről és keverjük hozzá a megduzzadt zselatint,amíg feloldódik.
Most öntsük rá a fehér csokira  feloldódásig kevergetve. ( Ha kihűlne és darabos, újramelegíthetjük-mikróban vagy gőz fölött - rövid ideig). Ha szép sima a krém szobahőmérsékletre hűtjük.

Verjük a tejszínt kemény habbá és előbb csak egy részét, majd a többit is óvatosan keverjük a fehér csokikrémhez.

Végül simítsuk rá a már kihűlt sötét csokimousse-ra, ismét ütögessük ki a légbuborékokat belőle és hűtsük 1-2 órán keresztül.

A kemény munka után már csak az élvezetek következnek.


Ha megdermedt az utolsó réteg is, úgy emeljük ki a kapcsos formából, hogy egy késsel végigsimítunk a forma széléhez tartva, vigyázzunk a krémre. Tortatálra helyezzük és ha nem lenne elég a csokiból - étcsokoládé-forgáccsal vastagon megszórva tálaljuk.



Csodás.. lágy.. dús, krémes ízű desszert, ami méltó befejezése lehet egy ünnepi menüsornak.

Ajánlom szeretettel:)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Hiba történt a modul működésében