2013. március 31.

Gluténmentes répatorta

Gluténmentes répatorta

Nem szeretem a "mentes" dolgokat, talán csak az ásványvízben. Mert a sörben legyen alkohol, a kávéban koffein..
Ebben a tortában viszont nincs liszt, ami nem is hiányzik belőle-sőt hasznára vált, mert nemcsak, hogy omlósabb, lágyabb lett a tésztája, de a lisztérzékenyek is bátran fogyaszthatják.



a tészta hozzávalói:

180 g reszelt sárgarépa
150 g burgonya v. kukorilakeményítő
50 g mazsola
80 g durvára vágott dió
1/2 tk. szódabikarbóna
1 tk. őrölt fahéj
1/4 tk. őrölt szegfűszeg
1/4 tk. őrölt szerecsendió
1/4 tk. só
3 tojás
100 g barna cukor
150 ml olvasztott vaj

  1. A mazsolát áztassuk be meleg vízbe-kevés rummal, a megpucolt répákat reszeljük le finomra, a diót vágjuk durvára.
  2. Szitáljuk egy tálba a keményítőt, adjuk hozzá a szódabikarbónát, a fűszereket és a sót-keverjük össze
  3. Egy másik tálba üssünk le egy egész tojást és két sárgáját a 40 g barnacukorral, géppel keverjük habosra.
  4. A harmadik tálban verjünk fel két tojásfehérjét, adjuk hozzá a maradék 60 g barnacukrot fokozatosan és verjük kemény habbá.
  5. A száraz hozzávalókat adjuk a tojássárgája-cukor keverékéhez egy kevés fehérje habbal lazítsuk. Egyenként mehet hozzá a reszelt répa, a dió, a mazsola-minden hozzávalót egyenként keverjünk el. Végül spatulával óvatosan hozzákeverhetjük a felvert tojásfehérje habját.
  6. Egy 20 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral és simítsuk el benne a tésztát, süssük 180 °C-on, 60 percen keresztül, majd ellenőrizzük, hogy átsült-e.
A kihűlt tortát koronázzuk meg egy finom krémmel:

250 g natúr krémsajt
50 g porcukor
2 tk. vaj

 Keverjük géppel keverjük krémesre és kenjük rusztikusan a torta tetejére, kettévágva meg is tölthetjük vele.
 
Díszítsük dióval és marcipánrépákkal, de a kandírozott sárgarépa is jól mutat  a tetején.



 Kellemes húsvéti ünnepeket.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Hiba történt a modul működésében