2013. április 1.

Csokoládé és churros

Az aztékok afrodiziákumnak gondolták a csokoládét és egy azték király (Mactezuma) külön 20 nőt alkalmazott azért, hogy számára elkészítsék a csokoládé italát.
Fűszerekkel, őrölt virágokkal, csilivel ízesítették.
Ma a spanyolok kedvenc reggeli itala- amelyet CHURREIRAS-ban (csokoládé és churrosboltokban) isznak. A churrost a forró csokoládéba mártogatják, ami olyan sűrű, hogy megtartja a tetején a forró olajban kisütött tésztacsíkot.

És mi a churro?
A lisztből és vízből készült tésztát átnyomják a barázdált nyomócsövön, ez adja a jellegzetes alakját, majd forró olajba nyomják és pár perc alatt kisütik.

A hagyománykedvelő spanyoloknak nem teljes a csokoládé és a chorros egy pohár ánizslikőr nélkül..




A tésztához a hozzávalók:

100 g cukor
1 tk. őrölt fahéj
60 g vaj
100 g liszt
1/2 tk. reszelt narancshéj
1 tk. porcukor
2 tojás
olaj a mély-sütéshez

Keverjük el a cukrot a fahéjjal egy tálkában-ebben fogjuk meghempergetni a kisült tésztát.




  1. Tegyük a vajat, lisztet, narancshéjat, porcukrot, 200 ml vizet, csipet sót egy edénybe, kis lángon kevergessük, amíg a vaj felpuhul és tészta lesz belőle a többi hozzávalóval. További 2-3 percig folyamatos keverés mellett főzzük - vigyázva, hogy ne égjen le és elválik az edény falától.
  2. Tegyük a tésztát robotgépbe és egyenként adjuk hozzá a tojásokat -olyan állagú lesz, mint a képviselőfánk tésztája. Nyomózsákból kinyomható kell legyen. Kanalazzuk a tésztát nyomózsákba és 5 mm-es csillagcsővégződésen keresztül nyomjuk 180 ° C-os olajba .( a kenyérkocka 15 mp alatt barnul meg)
  3. Nyomjunk 6-8 cm hosszú tésztákat vagy alakzatokat a forró olajba-egyszerre csak keveset. Jó, ha egyik kezünkkel a zsákot tudjuk nyomni, a másikkal az ollót tartjuk és vagdossuk a tésztacsíkokat. Ha ez nem megy akkor kétemberes a dolog -és valaki segítségét kell kérjük ehhez a művelethez.
Én is így készítettem, mert kicsit keményebb lett az első tésztám, mint szerettem volna - jó,inkább nagyon kemény - és a párom is kellett segítsen, mert nem volt meg a kellő nyomaték a karomban..


Pár perc alatt aranyszínű lesz a tészta és felpuffad, közben forgassuk. Papírtörlőre szedjük adagonként, majd a fahéjas cukorban forgassuk meg. azonnal tálaljuk forró csokoládéval.


Forró csokoládé:

2 ek kukoricaliszt
1 liter tej
200 g jó minőségű étcsokoládé, felaprítva
(cukor,ízlés szerint)elhagyható

  1. Keverjük össze a kukoricalisztet és a tejből pár evőkanállal,  puha krémmé. A csokit(én felolvasztottam és úgy tettem hozzá)és a többi tejet tegyük fel egy edényben melegíteni, kis lángon, folyamatos keverés mellett.
  2.  Keverjünk pár kanál csokis tejet a kukoricalisztes krémbe, majd öntsük vissza a tejbe. Habverővel állandó keverés mellett forrásig hevítsük.
  3. Vegyük le a tűzről, ízlés szerint adjunk hozzá cukrot, de szerintem nem kell, a csoki tartalmaz elég cukrot.
A frissen kisült churros-sal tálaljuk.

Tényleg isteni, 
a tésztája nagyon könnyű 
és a csokiba mártogatva 
maga a mennyország..




buen provecho

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...