2013. június 30.

Ír krémtorta


Hogy mitől Ír?
 Ír whisky-t tartalmazó krémlikőrrel készült.
A gyerekbarát verziót persze ne ezzel készítsük, de egy főzött tejszínes mogyorókrémmel Ők is imádni fogják.


Eredetileg gyereknapra készült volna a torta, de a likőrt nem volt szívem kihagyni belőle,ezért felnőtt torta lett belőle..

Rajongok az ilyen egyszerű, autentikus desszertekért,az ír konyha tükrözi a történelmi előzményeket- a szegénységet, ezért egyszerű ételeik vannak. Kedvenc süteményük az almás,-epres,-áfonyás pite.  

Ez egy ünnepi desszert, biztos nem a nagy éhínség idejéből.

A whisky elődjét a kolostorokban orvosságként főzték, innen ered a neve: az élet vize.  A nagy ír whisky üzemek a 18. században kezdték meg működésüket.

 A nemes ír italt háromszor párolják, szemben a skóciai két párlással.

Lássuk a hozzávalókat:

Tészta
12 dkg liszt
3 dkg kakaó
4 tojás
15 dkg olvasztott vaj
0,5 dl ír krémlikőr
1 pohár tejföl

Ír krém
15 dkg olvasztott vaj
113 g krémsajt
3 csésze porcukor
1 dl ír krémlikőr
1 teáskanál vaníliapaszta

Csokimáz
113 g étcsokoládé, apróra vágva
1 dl tejszín
2 teáskanál vanília
1/3 csésze szeletelt pirított mandula





Ha a sütőt előmelegítettük 175°C-ra, hozzáláthatunk a tésztához.
A hozzávalókat egy tálban jól keverjük össze, töltsük 20 cm-es tortaformába és süssük 35-45 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, ha megsült 10 percig hűtsük a formában-a tortakarika peremére állítva, majd távolítsuk el a karikát.





Nem tudom rábírni magam, hogy vajkrémet(vagy margarinkrémet) tegyek egy tortába, úgy érzem oda sok munka, a gondosan elkészített tortalap nem ezt érdemli..
Ezért szeretem a finom krémsajtot a tortákban, amit aztán kedvemre ízesíthetek :)


A krémhez:
 A vajat és a krémsajtot géppel keverjük krémesre, majd adjuk hozzá a porcukrot, a krémlikőrt és a vaníliapasztát-mindezekkel ismét keverjük át alaposan.

A krém harmadát simítsuk a kihűlt és kettévágott tészta közé, a tetejét is kenjük át a 2. rész krémmel, majd az oldalát is körben. Hűtőben alaposan fagyasszuk ki a krémmel.



A csokoládét egy tálba tördeljük fel és a felhevített tejszínt öntsük rá, egy percig hagyjuk , majd keverjük simára a csokival. Öt-tíz perc után keverjük át. 


Ha még folyik a máz, de nem híg - önthetjük is a kifagyott tortára, ellenkező esetben - ha nagyon megszilárdult vissza kell egy csöppet melegíteni.

Csak enyhén legyen folyós, épp csak annyira, hogy a torta tetején egyenletesen, simára terpeszkedjen és az oldalán a csokifolyam útközben megdermedjen. Ettől lesz ellenállhatatlanul guszta ..

A torta oldalát díszítsük mandulaforgáccsal, vagy ízesíthetjük más likőrrel-Amaretto-val, mogyoróval.. és megszületett egy új torta .

Szeretettel :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...