2014. április 19.

Földimogyoróálom desszert túrójoghurt sorbet-val

Nagy örömmel fogadtam a felkérést Donum Terrae -től egy receptversenyre,amelyben három héten keresztül, hetente 8 blogger készít csodás ételeket a"Föld ajándékából",azaz a magkrémeikből: 


előétel,főétel és desszert kategóriákban.

Izgalmas volt várni, mint valami ajándékot, vajon milyen magkrémet hoz a futár. Tetszett, hogy földimogyorókrém érkezett, mert kicsit agyalni kellett, nem volt olyan egyértelmú, mint egy mandula, amivel, azért rögtön beugrik egy desszert.

Szóval,rusztikus földimogyoró lapok közé,habos csokikrém került:


tészta:
4 tojássárgája
100 g durvára őrölt földimogyoró
70 g nádcukor

krém:
250 ml tejszín (állati)
50 g nádcukor
100 g keserű csokoládé

sorbet:
250 ml víz
220 g kristálycukor
2 citrom leve
250 g túró vagy ricotta
1 dl natúr joghurt


A tészta elkészítése:
1.A sütőt 160 °C-ra előmelegítettem.
2.Gőz fölött kevertem sűrűre a tojássárgákat a cukorral-ez viszonylag lassú folyamat, de érdemes türelmesnek lenni, ha nem rántottát szeretnénk.
3. Aztán a durvára darált földimogyorót hozzákevertem a sűrű krémhez.
4.Sütőpapírral bélelt tepsibe vékonyan (fél cm) rásimítottam a tésztát és kb. 14 perc alatt, szép mogyorószínűre sütöttem. A tetejére fordított tésztáról lehúztam a papírt, még melegen formára vágtam és rácson hagytam kihűlni.
Illatos,könnyű, "roppan a fogad alatt a mogyoró" tészta lett.

A krém elkészítése:
1.A tejszín a cukorral felforraltam és a csokoládét beleszórtam. 2.Elkevertem, jól lehűtöttem, majd habbá vertem-hozzá adtam a földimogyorókrémet.

A szorbet elkészítése:
1.A vizet és a cukrot melegítsük 84°C-ra, majd hűtsük vissza 4°C-ra , a citromok levét facsarjuk bele.(egyszerűen hőmérő nélkül-amíg nem kezd muzsikálni a víz a tűzhelyen-majd le kell hűteni-és 15 perc a fagyasztóban)
2.Hozzákeverjük a túrót és a joghurtot , belefacsarjuk a citromok levét, fagylaltgépbe tesszük,-ennek hiányában fél óránként jól átkeverjük egy villával. Pár órán belül használhajuk.
(Fontos, hogy ha nincs benne elegendő cukor-nem lesz kristályos)

Tálalása:
Vékony szelet a krémes mogyorótésztából a tányérra fektetve. Egy szelet kifagyasztva, majd megdarálva, biztos alapja lett a joghurtos-túró sorbet-nak, ami galuska formájú lett.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Hiba történt a modul működésében